Heamiel pankoeken

De Heamiel Pankoek is een nieuw streekproduct uit Heeg: gebakken op de boerderij van Haye en Akke Ketelaar aan de Alde Skatting. Een eeuwenoud gerecht van de boerderij van nu!

IMG_9463heamiel_pankoek

De pannenkoek

De samenstelling van de pannenkoek was streekgebonden. Het beslag bestond altijd uit meel (van graan wat er lokaal werd verbouwd), eieren en vloeistof in de vorm van melk of water. Overal in de wereld werd en wordt de pannenkoek gegeten. In Friesland kregen de boeren rond 1800 de pannenkoek als heamiel, de feestelijke maaltijd als het hooi van het land was. De pannenkoek werd op de boerderij gebakken van de melk van de koeien, eieren, boekweitmeel en tarwebloem. De boekweit en tarwe werd op het land verbouwd.

molkeaaien

Ingrediënten uit de Streek

De Heamielpankoek van de boeren is terug van weggeweest en wordt vanaf deze zomer gebakken op onze boerderij. De pannenkoek gemaakt van de verse melk, rechtstreeks afkomstig van onze koeien, eieren van onze scharrelkippen en de tarwemeel die bij molen ’t Lam in Woudsend wordt gemalen.

Tarwemeel

Het meel voor de pannenkoek is meel dat op ambachtelijke wijze door de molenaar wordt gemalen. De goede smaak van het meel komt o.a. doordat de kiem – die allerlei smaakvolle oliën bevat – in het meel blijft zitten. Dit is niet het geval bij machinaal malen, waar de kiem eruit wordt gehaald om de houdbaarheid te verhogen. De tarwe wordt (weer) in Friesland verbouwd, boekweit van nu komt uit Oost Europa en China en wordt daarom nu niet aan het beslag van de Heamielpankoek toegevoegd. Kortom, de Heamielpankoek is een product uit de streek!

Verkrijgbaar bij de Coop in Heeg

Vanaf 12 juni ligt de Heamielpankoek in het schap bij de Coöp Gerritsma Heeg in Heeg. Ze zijn per 6 stuks vacuüm verpakt. De Heamielpankoek is wel duurder dan de pannenkoek die nu in schap ligt, maar het verschil zult u proeven!

Voor degene die aan het heamiel gaat, lekker ite!